Tajanstveni vitez

Posted: May 10, 2012 in Knjiga iz mog ugla
Tags: , , , ,

ТАЈАНСТВЕНИ ВИТЕЗ

Жељко Фајфрић

Писац нас враћа у средњовековну Србију, у доба распадања Српског Царства. Непосредно уочи маричке битке један витез трага по српским дворовима за својим пореклим. Он обилази виђеније великаше тога времена, покушавајући да сазна ко му је отац. Узпут нам писац поред описа градова, двораца и изгледа средовековне Србије, преноси и све односе, сукобе, свађе, борбе за власт  међу тадашљим српским великашима. Тајанствени витез нас упознаје са царицом Јеленом, Мрњанчевићима, Алтомановићима, Краљевићем Марком, Царом Ушем, и другим племенитим господарима тога времена.

Обај роман исторуске фикције има и дозу фантастике јер вукови прате витеза и помажу му кроз цео роман. Историски јер је смештен међу стварне историске личности и догађаје, а фикција јер му је сама радња измишљена, добра је литература  за упознавање са нашим средњовековним дворовима у доба сламања српског царста.

Уз све похвале као једног од редких, ако не и јединог романа који на овај начин представља наш средњи век, наше дворове и господаре, чиме је роман свакако изузетан, оно што му се може замерити је лако предвиђање краја, односно лако предпостављање, откривање тајне порекла тајанственог витеза.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *